Hvad er printkort?

Et printkort er et tyndt stykke lamineret materiale, der indeholder kredsløb og komponenter. Printkort findes i en lang række elektroniske apparater, fra computere til mobiltelefoner. De bruges til at forbinde og lede elektriske signaler mellem de forskellige komponenter i en elektronisk enhed.

Printkort fremstilles ved at ætsning af ledende baner i et tyndt kobberlag, der er lamineret på et ikke-ledende substrat. Kobberbanerne er derefter belagt med et tyndt lag isolerende materiale. Det færdige printkort er derefter forsynet med komponenter som f.eks. modstande, kondensatorer og integrerede kredsløb.

Typer af printkort

Rigid print:

Rigid printkort er betegnelsen for de fleste printplader fremstillet af forskellige materialer. Det mest almindeligt anvendte materiale er FR4, men vi har også Rogers, Polyimide og Arlon til rådighed.

Printkort kan blive skævt, hvis man ikke er forsigtig, men det er let at løse. Printfeederen kan forhindre dette ved at udligne trykket på begge sider. Alle materialer – herunder printkort – ændrer størrelse, når de udsættes for forskellige temperaturer. Derfor er det afgørende, at du har den samme mængde kobber på hver side, så varmen udvider og trækker sig jævnt sammen; ellers vil dit print bøje sig.

Det er en fordel at anvende jordplader eller udfylde tomme rum med kobber på de indre lag, da prepreg klæber bedre til kobber end til FR4. Dette vil også reducere delaminering.

Aluminium print:

Aluminium er almindeligt trykt til LED-forstærkere, strømforsyninger og andre områder, der kræver ekstra køling.

Det mest populære aluminiumtryk er enkeltsidet. Det endelige laminat består af kobber, en tynd isolator (FR4) og aluminium. Pladen fremstilles på samme måde som et konventionelt 1-lags print.

2-lags aluminiumsprint kan opnås med enten en aluminiumsbærer eller en aluminiumskerne.

Aluminiumkerne er den dyreste variant, da den kræver to boreprocesser. Først bruges et bor til at lave huller i aluminiumet. Derefter tilsættes epoxy for at fylde hullerne. Til sidst bruges et andet bor med en mindre diameter til at skabe den endelige hulstørrelse. Aluminiumet kan derefter belægges på normal vis.

Til en aluminiumsbærer fremstiller vi et 2-lagskort og presser en aluminiumsplade på den ene side. Du kan have flere lag, før du presser aluminiumspakken på.

HDI print:

Når pladsen er begrænset, som det ofte er tilfældet i mobile enheder som f.eks. telefoner og små medicinske enheder, skaber HDI-printning tæt befolkede prints med blinde eller skjulte vias (små huller), tynde spor af metalledere (så lidt som 50 mikrometer brede) og tætliggende linjer. Denne type print består generelt af 4 eller flere lag, der er bygget oven på hinanden.

Hvad er printkort?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *